tilbake pil

Endelig Dana Cup igjen!

Etter 2 års ventetid var verden tilbake til normalen. Tusenvis av norske fotballspillere fra nord til sør i landet kunne endelig pakke baggen til Dana Cup!

Etter 2 års ventetid var verden tilbake til normalen igjen. Tusenvis av norske fotballspillere, jenter og gutter fra nord til sør i landet kunne endelig pakke baggen med fotballutstyr, krysse Skagerak og sette kursen mot Danmarks største fotballturnering – Dana cup!

Stappfulle båter, 30.000 deltakere og 560 påmeldte lag fra Norge

Det var helt tydelig at norske trenere og spillere har lengtet etter å dra på turnering i utlandet igjen. Vi som reisebyrå og agent opplevde at våre reservasjoner på fergene ble revet bort ganske kjapt. De beste overfartene går som normalt først så vurderer du å reise ned neste år så kan det være lurt å starte planleggingen allerede nå.

I Hjørring satt arrangører og «trippet». De har ladet opp i to år. Nå var de over seg av begeistring for å endelig kunne ta imot lag fra hele verden. Banene hadde i to år kun huset lokale Danske lag. Nå skulle de endelig være arena for brasiliansk og mexicansk sambafotball, det skulle ta imot lag fra «down under» Australia. Man skulle igjen høre afrikanske trommer i Nord-Jylland. Lag fra 45 forskjellige nasjoner var samlet. Og alt dette skulle krydres med hele 560 (!) norske lag!

Åpningsseremonien

Hotellene var fulle, lagene var innkvartert på skolene og mer enn 30 000 personer har ankommet. Og det var tid for den spektakulære åpningsseremonien. Nord Energi Arena badet i sol, Borgemesteren hadde ankommet og deltakerne smilte i takt med været. Det er tid for Åpningsseremoni!

Etter den siste tidens tragiske hendelser i Ukraina var det svært gledelig og med en liten klump i halsen man overvar åpningskampen mellom CFC Bratslav Junior fra Ukraina og FK Vidar som for øvrig har deltatt på samtlige turneringer side oppstarten av Dana Cup i 1982(!)

En jevnspilt kamp endte med 2-0 seier til ukrainske CFC Bratslav Junior. Begge lagene ble heiet fram fra et fullsatt stadion, men man kunne nok ane et lite sympatisk overtak til det ene laget. Dette var nok en stor opplevelse for samtlige spillere som deltok.

Etter at sluttsignalet gikk startet den tradisjonsrike innmarsjen hvor samtlige lag inviteres til å marsjere gjennom Hjørrings gater hvor de ender opp inne på stadion til stor applaus for alle de frammøtte. Dette er en opplevelse vi anbefaler alle å overvære.

Turneringen våkner til liv

Mandagen er unnagjort og gikk med til å få sjekket inn, komme seg på plass og overvære nevnte åpningsseremoni. Tirsdag og onsdag er det innledende runder, da er det tid for å få måle krefter mot lag man ikke spiller mot til vanlig.

Frokosten er inntatt, shuttlebussene frakter deltakere på kryss og tvers av Hjørring for å få de på plass til de første kampene sparkes i gang. Turneringen er virkelig i ferd med å virkelig våkne til liv. 07:30 går fløytesignalet! Dana Cup 2022 er i gang! Det kryr av ungdom på sletta, noen spiller kamper, andre varmer opp eller venter på neste kamp. Noen kikker på jentene andre på guttene. Vennegjenger går samlet og ler, det er dette cuplivet handler om. Skape minner sammen med venner. Det er et vakkert skue.

På Hovedområdet ved Park Vendia er det satt opp en rekke telt og aktiviteter. Sportmaster har satt opp en enorm sportsbutikk. Store merkevarer som Pepsi Max og Nintendo har pop-up telt hvor det foregår masse spennende aktiviteter. Du kan spille fotball i alle mulige varianter, som for eksempel fotballtennis, boblefotball etc…

Om man ble sulten mellom måltidene skulle du ikke gå langt. På området telte vi 9 forskjellige spisesteder i tillegg til Dana Cups egne enorme spisetelt. Her fantes alt fra pizza og street food til grillmat og kaffe.

Disco og Fårup Sommerland

Det er ikke bare fotball dette arrangementet handler om. Det er også om å dyrke vennskap og skape minnerike opplevelser ungdommen har med seg i sekken livet ut. Som en del av Dana Cup lages det flere sosiale happeninger, en populær samlingsplass for deltakerne er diskoteket. I år var temaet strandfest.

Skal man virkelig toppe kransekaken, bestiller man seg en tur til Fårup sommerland med laget. Her settes det fredag og lørdag opp shuttlebusser for de som ønsker det. Fårup er en park med mye fart og spenning. Og den kombinerer berg-og-dalbaner med badeland, så uansett vær får man en fin dag i denne parken. Flere av lagene som reiste med oss valgte denne aktiviteten.

Sluttspillet er i gang

Torsdag, fredag og lørdag starter finalerundene av Dana Cup. Lagene fordeles her i A- og B- sluttspill. Lagene som plasseres som nummer en og nummer to i gruppene går til A-sluttspillet og de øvrige til B-sluttspillet. Nå startet jakten på det gjeveste trofeet.

Over tre dager går sluttspillet, noen må sorgtungt innse at sportslig sett er eventyret over for i år. andre lag kniver og kjemper med nebb og klør for å holde seg inne i turneringen. Felles for alle de vi har snakket med i etterkant er at kort tid etter at siste fløytesignalet har gått så sitter de igjen med en opplevelsesrik uke full av gode minner.

De lagene som kom seg gjennom turneringen i fram til lørdag uten tap, er blant de få heldige som får gleden av å spille finale på Nord Energi Arena foran hundrevis av oppmøte fans og tusenvis av seere på Dana Cups egen stream på Facebook.

Tid for å vende hjem

Lørdag er typisk hjemreisedag for de fleste lagene. Enkelte blir over til søndagen og tar en ekstra dag i Danmark før de reiser hjem.

Noen har lang reisevei, andre har kort. Noen trenger båt andre fly, For vår del hadde vi gleden av å være sammen med jentene på Fauske/Sprint sitt Jenter 19 lag. De hadde tatt den 1 500 km lange turen fra Fauske, via Bodø til Kristiansand og Hirtshals før de var framme i Hjørring. Bil, fly båt og buss ble tatt i bruk, Men hva gjør man ikke for en opplevelse av dette kaliber.

Fjord Line og Color Line kjører med stappfulle båter alle dager hele helgen. Støynivået på vei hjem er kanskje noe lavere enn det var på vei ut.

Takk for i år og på gjensyn neste år

Med et så flott arrangement i bakhånd er vi nødt til å rette en stor takk til hele Dana Cup- gjengen. Administrasjonen som har jobbet dag og natt på for å organisere noe et så stort, flott og gjennomført profesjonelt arrangement som dette. Til de 300 dommerne som har ledet kampene med bravur. Til de over 3 000 frivillige som bidratt med alt som skal til for at vi tilreisende får en perfekt uke i Danmark!

Vi må også takk fergeselskapene og våre gode samarbeidspartnere Fjord Line og Color Line for eminent samarbeid i forkant underveis og i etterkant av reisene. Og vi må selvfølgelig takke alle klubbene som har valgt å reise med oss. Det var en sann fornøyelse!

Ønsker du eller ditt lag deg på neste års Dana Cup som for øvrig er den 40’ene i rekken. Ta gjerne kontakt med oss så kommer vi med et uforpliktende tilbud også kommer vi tidlig i gang med planleggingsfasen. Vi har gode verktøy som hjelper deg og din klubb med planleggingen og gjennomføringen av deres neste reise.

Skrevet av

Erik Løyning

Vi hjelper deg med sportsreiser!

Turnering, treningsleir eller andre reiser? Ta kontakt!