tilbake pil

Vildbjerg Cup – Den «skjulte» perle!

Vi skriver onsdag 27. juni, det er tidlig morgen. En mengde busser står parkert på diverse klubbhus rundt om i Stavanger-området.

Vi skriver onsdag 27. juni, det er tidlig morgen. En mengde busser står parkert på diverse klubbhus rundt om i Stavanger-området. Om litt skal de frakte en haug med spillere og trenere til Kristiansand for videre transport til Danmark. Det er tid for Vildbjerg Cup 2022, Danmarks nest største fotballturnering!

Utreise og innkvartering

Vildbjerg er en flott og koselig liten by i Herning kommune i Danmark. Det tar ca. to og en halv time å kjøre hit fra Hirtshals. Derfor velger alle norske tilreisende lag å pakke baggen sin tirsdag kveld for avreise til Vildbjerg cup enten onsdag morgen, formiddag eller ettermiddag, til tross for at cupen starter først torsdag.

For alle lag som reiste med oss hadde vi organisert komplett transport fra Kristiansand til Vildbjerg. Ved ankomst valgte mange å bestille ekstra måltider i forkant for å slippe å tenke på dette selv før cupens inkluderte måltider trer i kraft. Andre velger å ordne dette selv. Felles for de alle er at de kommer seg tidlig på plass, og får en rolig start på turneringen.

De fleste sover på skole, noen på hotell. Men det er også gode muligheter for camping på campingplassen som ligger i direkte tilknytting til banene. Ved innsjekk står det klar en kasse med flotte deltakert-skjorter til alle deltakere.

Oppvåkning, gjenforening og åpningsseremoni i Vildbjerg

Første natt er unnagjort, lagene våkner opp i Vildbjerg. Frokosten serveres og inntas på skolen. De spillerne som ankommer fra familieferie i Danmark eller andre steder i Europa møter lagkameratene sine. Det foretas en siste finpuss på utstyret. Nå gjøres det klart for de første kampene.

Spillere og trenere setter seg på en av de mange shuttlebussene som går fra skolen og inn til hovedområdet. Disse går fra tidlig morgen til sen kveld og er inkludert i deltakerbåndet. Nå har de ett mål for øyet, åpningsseremoni og de aller første kampene.

Tradisjonen tro starter turneringen med at deltakende lag marsjerer gjennom Vildbjergs’ gater og ender opp inne på stadion til felles oppstilling. Her samles deltakende lag fra hele verden til seremoni og offisiell åpning av selveste borgemesteren. Det er ingen tvil om at cupen er et viktig arrangement for hele regionen.

Rogalendingen inntar etter vår mening Danmarks flotteste fotballbaner

Vildbjerg Cup er som nevnt Danmarks nest største fotballturnering med normalt over 700 deltakende lag. Det er høy andel av danske og utenlandske lag. Det spilles fotball på hele 44(!) strøkne fotballbaner. Og når vi da sier strøkne så mener vi strøkne. Og best av alt, alle banene holder like høyt nivå. Det er ikke uten grunn at det Danske landslaget i fotball og «naboklubben» FC Midtjylland har lagt treningene sine til disse fasilitetene. Alle banene ligger samlet i en «klynge». Og det er gåavstand mellom bane 1 og bane 44. Dette gjør turnering til et yndig reisemål for svært mange. Denne perlen av en cup er det hovedsakelig lag fra Rogaland som har oppdaget. Kun 14 av de deltakende lagene har tilhold utenfor Stavanger og omegn.

Fotballfesten blåses i gang

Etter endt åpningsseremoni er det sirka en times opphold for å klargjøre til de første kampene som har avspark 15:00. Til sammen i løpet av uken skal 5 000 spillere i aksjon, det spilles over 1 500 fotballkamper. Og alle kampene ledes av velutdannede dommere fra hele Danmark.

Sola skinner, stemningen er god og det kribler i bena til tusenvis av spillere. Endelig skal de få spille fotball på dansk jord igjen og måle krefter mot lag de ikke møter i serien hjemme. Man kan kjenne på en enorm energi når mang går rundt på feltet. Det er akkurat dette vi har gledet oss til i to år nå.

Det spilles kamper fra morgen til kveld. De første begynner klokken 09:00 og de siste slutter i 21-tiden. Det er lange, men morsomme dager på sletta. Det spilles innledende kamper torsdag og fredag, før sluttspillet setter i gang lørdag. Finalene spilles på søndag.

Grillaften og Open-air disco

På cup-området til Vildbjerg Cup er det en rekke ting man kan finne på. Det er satt opp en stor sportsbutikk for de som enten har glemt eller ønsker å oppgradere utstyret sitt. Det er også utallige serveringssteder som byr på en rekke deilige matretter. Så man skal aldri risikere å gå sulten hjem.

Det er også laget til et lekeland for de som ønsker det. Og om man ønsker kan man terpe teknikken sin i Techica Arena. Et eldorado for de som liker slikt.

Både fredag og lørdag ble det arrangert diskoteket. Dette er et flott samlingspunkt for ungdommen fra 19:30 fram til kl. 22:30 på kvelden. Mens spillerne var på diskotek, kunne trenere og ledere gå på en hyggelig grillaften på Vildbjerg Sports- & Kulturcenter i regi av restaurant Bone’s. Her ble det servert saftige spareribs i kombinasjon med flott livemusikk. Lørdagskvelden ble så avsluttet med et smell med det tradisjonsrike fyrverkeriet.

Finalespill og hjemreise

Siste turneringsdag er søndag, da våkner noen opp med sommerfugler i magen. Det er semi- og finaledag. Nå skal den store drømmen enten gå i oppfyllelse eller i tusen knas. For første dag i turneringen er det litt overskyet og utrygt for regn. Det er først når siste finalekamp blåses av og pokaler og medaljer er utdelt at det kommer noen få drypp fra oven.

Nå starter turen oppover i Danmark igjen for våre lag. Busser var booket enten fra skolen eller direkte fra arenaen for de som trengte det. Alle kom seg med og det er jo det viktigste.

Takk for i år! Kommer du (tilbake) til neste år?

Så var Vildbjerg Cup over for i år. Vi kan ikke annet enn å si at det har vært en perfekt turnering! Med sommervær akkurat som bestilt. Og vellykket på alle mulige måter. Sendes fornøyde deltakere hjem med bagasjen full av gode minner. Privilegerte er vi som får lov til å jobbe med å være med på reisen å se barn og unge skape opplevelser de kommer til å huske i lang lang tid. Vi håper vi kan få muligheten til å introdusere flere lag for denne fantastiske turneringen som manga har fått øyene opp for men som har så utrolig mye større potensiale fra flere deler av landet.

Vi må få takke hele organisasjonen med cupgeneral Jørgen Trankjær i spissen for at de gjør dette mulig. For at de står på fra morgen til kveld og lager et supert arrangement. Det er også viktig for oss å trekke fram banemannskapet i Vildbjerg for den fantastiske jobben de gjør. Vi blir nødt til å gjenta at de banene det spilles på i denne turneringen holder et topp internasjonalt nivå.

På gjennsyn i 2023!

Skrevet av

Erik Løyning

Vi hjelper deg med sportsreiser!

Turnering, treningsleir eller andre reiser? Ta kontakt!